Υπεύθυνη ιστολογίου

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

6η Μαρτίου: Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Την 6η Μαρτίου, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο  της εκπαιδευτικής τηλεόρασης σχετικό με το θέμα καθώς και ένα βίντεο για το ρόλο και τη σημασία της παρέας στη ζωή των εφήβων. Κατόπιν αυτού συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας όπου απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν την αφήγηση και τις εικόνες του βίντεο, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

1)  Ποιος είναι ο ρόλος της παρέας;

2)  Ποιες ανάγκες των εφήβων καλύπτει η παρέα;

3)  Ποιες μορφές βίας παρατηρήσαμε;

4)  Σε ποιους χώρους εκδηλώνεται η βία;

5)  Ποιες είναι αιτίες της βίας;.

6)  Ποιες λύσεις-τρόπους προτείνονται;

Από τη συζήτηση και το σχολιασμό των βίντεο προέκυψε η ακόλουθη διαπίστωση:
            Η παρέα στη ζωή των εφήβων είναι από σημαντική έως απαραίτητη. Ο έφηβος μέσα από την παρέα μαθαίνει να είναι υπεύθυνος. Ταυτόχρονα μέσα στην παρέα ο έφηβος αισθάνεται ο ¨εαυτός¨του και νιώθει καλύτερα γιατί ξέρει πως τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες με τον ίδιο. Ο έφηβος είναι ανεξάρτητος μέσα στην παρέα αλλά εξαρτημένος από αυτή.

            Η βία έχει πολλές μορφές. Αυτές οι μορφές είναι η σωματική, η λεκτική, η σεξουαλική, η ψυχική και η ηλεκτρονική βία η οποία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Η βία εκδηλώνεται σε πολλούς χώρους, αλλά η βασική αρχή γίνεται στο σπίτι. Ο άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει βίαια είτε επειδή οι γονείς του ασκούν ή ασκούσαν βία ο ένας στον άλλο ή ακόμα και στο ίδιο το παιδί.

             Η βία εκδηλώνεται σε δημόσιους  χώρους όπως στο σχολείο, στη δουλειά, ακόμα και στο δρόμο. Ένας άνθρωπος δεν γεννιέται βίαιος. Βίαιο μπορεί να τον κάνει το οικογενειακό του περιβάλλον, το κοινωνικό του περιβάλλον, τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται αλλά και η χαμηλή αυτοεκτίμηση που μπορεί να έχει. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως εκδηλώνουν βία για λόγους επίδειξης.

            Τα άτομα που ασκούν ή δέχονται βία θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο έτσι ώστε να μιλήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα θα λύνονται και δεν θα μετατρέπονται σε θυμό, ο οποίος με τη σειρά του θα προξενήσει βία. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό ή άλλου είδους δραστηριότητες που ψυχαγωγούν και ξεκουράζουν το πνεύμα ή δίνουν τη δυνατότητα στους εφήβους να διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργειά τους είναι πολύ καλοί τρόποι αποφυγής της βίας και της εκδήλωσης άλλων παθών.

                                                                                                Καραμπιμπέρης Γιώργος, Β1


            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.