Υπεύθυνη ιστολογίου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα στη Διδώ Σωτηρίου

Βιογραφικό της Δ. Σωτηρίου

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το 1914 στο Αϊδίνι της Μικρά Ασίας. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε στον Πειραιά, όπου έμεινε για λίγο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1937 πήγε για σπουδές στο Παρίσι, ενώ συγχρόνως αναμείχθηκε στο γυναικείο κίνημα. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, όπου έγραψε άρθρα θέλοντας να υπερασπιστεί τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα της γυναίκας. Στο διάστημα 1946 - 1947 χρημάτισε αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”.
Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1959 με το μυθιστόρημα “Οι νεκροί περιμένουν”. Το 1962 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της, με τίτλο “Ματωμένα χώματα”. Το έργο καλύπτει την περίοδο από τις παραμονές του Α` Παγκοσμίου πολέμου ως και περίπου 30 χρόνια μετά από αυτόν. Τα μυθιστορήματα της Δ. Σωτηρίου γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Στα έργα της περιγράφει, κυρίως, τη ζωή στη Μικρά Ασία πριν την καταστροφή. Περιγράφει επίσης και την προσφυγιά και τους κοινωνικούς αγώνες για ελευθερία. Η Διδώ Σωτηρίου ασχολήθηκε επίσης με την παιδική λογοτεχνία.
Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά της Ματωμένα χώματα έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα. Συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας μέσα από τις τάξεις της αριστεράς. Δεν εργάστηκε ποτέ ως καθηγήτρια, γιατί αφοσιώθηκε στην δημοσιογραφία και στην λογοτεχνία. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες δημοσιεύοντας τις εντυπώσεις της.

Από τα έργα της ξεχωρίζουν: 
Μυθιστορήματα: “Οι νεκροί περιμένουν” (1959), “Ματωμένα χώματα” (1962), “Εντολή” (1976), “Κατεδαφιζόμεθα” (1982).
Ιστορικά: “Ηλέκτρα” (1961), “Η Μικρασιατική καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο” (1975).
Παιδικά: “Μέσα στις φλόγες” (1972), “Επισκέπτες” (1979).
                                    
Βραβεύσεις  που έλαβε
·         Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1985).
·         Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989).
·         Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Αγγλίας (1993).
·         Βραβείο από τον τότε πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής (1996).
·         Βραβείο από τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Ζάκ Σιράκ με το παράσημο Commandeur De l'Ondre Du Merite.
·         Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο Διδώ Σωτηρίου, το οποίο απονέμεται «σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα». Τα περισσότερα έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, ενώ ή λογοτεχνία της διακρίνεται για τον ρεαλισμό, την απλότητα, τη δραματική αφήγηση και τον αδρό δημοτικό λόγο της.
Ζιγγιρίδης Νίκος, Α1, - Τσακίρογλου Γιάννης, Α2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.